Teacher Training Course Suzuki Guitar

Op 22 februari 2019 werd de eerste dag van de Teacher Training Course Suzuki Guitar goed en sfeervol ingezet met een ontbijt. De 10 enthousiaste deelnemers werden, nadat ze het prachtige interieur van Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem bij Gent hadden bewonderd, verwelkomt door Wim Meuris en Machteld Van Geenhoven van TESIB VZW, de nationale Suzuki vereniging. Het bestuur van TESIB VZW vindt het belangrijk dat de Suzuki-methode in België wordt uitgebreid naar andere instrumenten naast (alt)viool, cello, dwarsfluit en piano en gaf dus haar volledige steun aan de opleiding.

MaryLou Roberts, die eerder die maand in Brazilië en Ierland was om training te geven aan gitaristen, startte meteen met “tonalisation”: een begrip dat dr. Shin’ichi Suzuki als volgt omschreef: “the ability to produce and recognize a beautiful, ringing tone”. Zonder “tonalisation” kan geen enkele instrumentalist een muziekwerk, hoe eenvoudig of moeilijk het ook is, voldoende goed laten klinken. Voor de aanwezige gitaristen die nooit eerder een Suzuki-opleiding volgden, was dit meteen al een confrontatie. Hoe vaak luister je naar je eigen toon?

Tijdens deze eerste meerdaagse bijeenkomst van de opleiding werd al gauw duidelijk dat iedereen heel veel inspiratie zou opdoen om toe te passen in de eigen lespraktijk. MaryLou Roberts legde op een zeer kalme en duidelijke manier enkele basisprincipes van de Suzuki-methode uit en verklaarde ook waarom de Suzuki-methode zo succesvol is. Haar “tips and tricks” om met gitaartechnische moeilijkheden om te gaan zijn onuitputtelijk en dankzij haar ervaring als Suzuki  guitar teacher in haar eigen studio in Ann Arbor, Michigan, USA kan ze eindeloos voorbeelden aanhalen uit de praktijk.

Op zaterdag- en zondagnamiddag kwamen een 12-tal jonge gitaristen uit Nederland en België met hun ouders langs om les te krijgen van MaryLou. Iedereen was benieuwd om te zien hoe de methode “live” werd toegepast. Tijdens zowel individuele lessen als groepslessen werd onder andere gelet op houding, toon en samenspel. De kinderen herhaalden door middel van een “race car game”, “basketball game” of vingerpopje zonder moeite soms wel tot twintig maal dezelfde maat, steeds lettend op het correct plaatsen van de pink of rechtop zitten tijdens het spelen.

Na deze drie zonnige en intense dagen in Kasteel Borluut, hebben alle deelnemers enkel lovende woorden over voor MaryLou Roberts, de Suzuki-methode en de organisatie van de Teacher Training Course. In april volgt voor deze (nu nog meer) enthousiaste groep gitaristen het tweede deel van de opleiding. Als alles volgens plan verloopt, zullen zij eind februari 2020 het diploma halen voor hun level en een eigen klas met Suzuki gitaar leerlingen kunnen starten of verder uitbouwen.

Verslag door Eveline Vaernewyck

Meer info over de Suzuki Guitar Teacher Training via suzukiguitarbelgium@gmail.com

Dank aan Villamuze VZW, Gitaar Maar Waar VZW, TESIB VZW en alle deelnemers aan de opleiding

Geef een reactie