Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

Vier straffe madammen met elk een klassieke gitaar in de hand. Leen Langenbick, Tania D’Hoest, Willemijn Vermeir en Veerle D’Hoest nemen met ‘Llanura’ hun toeschouwers mee op een muzikale reis langs alle grote continenten.
In 2015 behaalden de vier elk een Master in de kamermuziek met de grootste onderscheiding aan de Luca School of Arts. 24 snaren doen de meest uiteenlopende sferen weerklinken: weemoed, ironie, humor, verlangen, kracht, verleiding en mysterie.
Met ‘Llanura’ brengt het kwartet pure Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek uit de 20ste en 21ste eeuw met een knipoog naar Vlaanderen. Alles werd origineel voor vier gitaren gecomponeerd. Wat denk je bijvoorbeeld van een rumba van Leo Brouwer, geïnspireerd door het Cubaanse landschap? Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar op percussieve wijze zoals geen enkele andere componist het hem voordeed. Ook pure volksmuziek uit Argentinië, Venezuela als Brazilië komt aan bod. De voorstelling eindigt met ‘Cumba-Quín’ van de jonge componist Rivera. Het vele perscussiewerk maakt van dit knap muziekstaaltje een lust voor oog en oor.
Programma:
Leo Brouwer: ‘Cuban Landscape con rumba’. Eduardo Martín: ‘Agua y mièles – Acrilicos en el espacio’. Patrick Roux: ‘Ponticello Tango’. Alfonso Montes: ‘Llanura’. Jorge Cardoso: ‘Yévi-à’. Brazilaanse Suite: Ary Barroso: ‘Brasil’. Luiz Bonfá: ‘Orfeu Negro’. Angel Villoldo: ‘El choclo’. Paulo Bellinati: ‘A Furiosa’. Carlos Rivera: ‘Cumba-quìn’.

De Vlaamse gitarist en componist Alain Selhorst komt samen met de Vlaamse celliste Katelijn Van Kerckhoven naar De Cultuurboerderij.
U kunt reserveren door een mailtje te sturen of te bellen naar De Cultuurboerderij.
Reserveren is niet verplicht.
Voorafgaand aan het concert geeft Alain Selhorst een masterclass, die vooral gewijd zal zijn aan zijn eigen composities.
Wilt u hierbij aanwezig zijn als gitarist of toehoorder, dan ook graag even laten weten.

Snelle en krachtige ritmes, handgeklap en gestamp: een concert met pure Zuid-Amerikaanse inspiratie
Broeierig hete karakters, snelle en krachtige ritmes, Latijns-Amerikaanse dansen met handgeklap en gestamp, scandaleuze en sensuele dansen: tijdens dit concert met bijna uitsluitend Zuid-Amerikaanse muziek ziet u het zo voor u. Het Cubaanse landschap inspireerde Leo Brouwer tot het componeren van een rumba. Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar bijna als een slaginstrument, op een manier die geen enkele componist hem voordeed. De Argentijnse Eduardo Martin weet als geen ander de hitte en het kolkende bloed van het Zuiden op te roepen door de zoete en warme klanken in Agua y mièles en het vurige karakter van Acrilicos en el Espacio. Voor haar nieuwe compositie liet Petra Vermote zich dan weer inspireren door de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges. Hij reconstrueerde in Ficciones op ingenieuze wijze heden en verleden, realiteit en droom. Het klankbeeld is een ode aan de gevarieerde en vaak imposante landschappen van Argentinië. En natuurlijk ontbreekt de tango niet!

Op 10 Januari geeft de Nederlandse gitarist Albert Nuijten een klassiek gitaarconcert. De heer Nuijten woont al een aantal jaar in het Spaanse Granada en is een gevorderd gitarist.
Naast Spaanse muziek, (onder andere stukken van J.S. Bach, G. Sanz, A Piazolla, F. Tarrega en M. Carcassi) kunt u genieten van vurige Rioja en smakelijke Spaanse tapas.
Het concert vindt plaats in theater de Schuur, te Zevenbergen (Noord-Brabant). En kaartjes zijn €10,00 per stuk in de voorverkoop, de deurverkoop zal €12,50 zijn. Voor meer informatie en tickets mail naar concert@projectraoul.nl

Hans Ruebens’ nieuwste tentoonstelling heet “Earth scapes” en vindt plaats in het oude verlaten schoolgebouw aan de Lindelei 38 in Gent (Nucleo vzw). Tijdens de openingsavond verzorgt het Chris Ruebens Ensemble van de in 2008 naar Litouwen uitgeweken Belgische gitarist en componist Chris Ruebens een concert. Op het menu staat zoals gebruikelijk een verfijnde mix van klassiek, jazz en wereldmuziek. Voor deze gelegenheid zal Chris Ruebens in gezelschap zijn van 2 zeer getalenteerde Litouwse muzikanten: Nerijus Bakula (accordeon) en Saulius Petreikis (trompet, dwarsfluit, ney, bansuri, stem).

De Griekse Elena Papandreou,geboren in Athene in 1966, is een gitariste van wereldklasse. Ze trad op in de bekendste zalen van de wereld, zoals de Queen Elisabeth Hall in Londen en de Tchaikovsky Concert Hall in Moskou. Leo Brouwer roemt haar muzikale interpretaties met poëtische perfectie. Er zijn 10 solo-cd’s van haar verschenen. Dit wordt haar eerst optreden in Nederland!

De poesie van de gitaar
In dit concert speelt Christiaan de Jong muziek van Spaanse en Zuid Amerikaanse componisten van de renaissance tot heden en improvisaties naar aanleiding van gedichten van F. G. Lorca en
J. L. Borges en verhalen uit de Donquijote van M. de Cervantes, die hij ook tijdens het concert voordraagt in het Spaans en Nederlands.
Christiaan de Jong: klassieke gitaar en verteller
Composities van Luys Milan, Luys de Nervaez, F. Sor, F. Tarrega, D. Scarlatti, A. Piazzolla, A. Lauro, H. Villa Lobos en Christiaan de Jong.
Christiaan de Jong
Christiaan de Jong is een gitarist, componist en fluitist zonder stilistische grenzen; in fracties van secondes switcht hij van intiem renaissance geluid naar bruisende flamenco en van ingetogen jazz ballad naar swingende funk. Hij werkte met bekende musici als Markus Stockhausen, Garth Knox, Eric Vloeimans, Ralph van Raat en Orkest de Volharding. Hij is oprichter van het internationaal opererende Globus Ensemble, waar hij ook veel voor heeft gecomponeerd.
Veel van zijn eigen stukken laten spontane improvisatie toe en passen zich bij het moment, het publiek en de omgeving aan en invloeden van jazz musici als K. Jarrett, T. Monk, B. Evans, alsmede de grote klassieken als J. S. Bach, I. Stravinsky of O. Messiaen zijn duidelijk aanwezig. Ook legt Christiaan graag de relatie met literatuur en schilderkunst. Duidelijk te merken is dat hij de helft van zijn leven in Spanje heeft gewoond.
www.christiaandejong.com

Jazz enthusiasts find guitarist Tim Langedijk a breath of fresh air. He is not a man who desires to show off his virtuosity to his audience at any given moment. Langedijk likes beautiful melodic lines and subtle harmonies and he also searches for intriguing and adventurous soundscapes. Diversity and powerful expression are the starting points for the trio that he formed in 2006
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.