Gitaarkalender

Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?.  U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

nov
26
vr
Brussels International Guitar Festival & Competitions @ Vaudeville Theater
nov 26 @ 09:30 – nov 30 @ 22:00
Brussels International Guitar Festival & Competitions @ Vaudeville Theater | Bruxelles | Bruxelles | België

De 10de verjaardagseditie van het Brussels International Guitar Festival & Competitions, het niet te missen evenement in de hoofdstad van Europa, waarop vele melomanen en in het bijzonder gitaarliefhebbers met spanning wachten, is in aankomst !

Deze echte « Brusselse Gitaar Fiesta », uniek in zijn soort, trekt een groot publiek en is er in de loop der jaren in geslaagd zich te profileren als één van de belangrijkste van Europa.

Het prachtige Théâtre du Vaudeville, gelegen in het kloppend hart van Brussel in de Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen, verwelkomt concerten, spektakels, master classes, een lezing, een tentoonstelling en niet te vergeten de finales van de nationale en internationale wedstrijden.

Klassieke, Latijnse, jazz, moderne en hedendaagse muziek, gipsy muziek, Flamenco show… De talrijke facetten van het meest bespeelde instrument ter wereld komen tot volle waarde in het rijke en gevarieerde programma: sologitaar, duo, trio, ensemble, met trompet, cello, orkest, dans…

Het festival is altijd op zoek naar iets nieuws en biedt het publiek de mogelijkheid kennis te maken met talrijke Belgische en wereldcreaties en premières en te komen luisteren zowel naar beroemde gitaristen uit België, Oostenrijk, Spanje, Taiwan, Frankrijk… als naar jonge artiesten die aan het begin van een veelbelovende carrière staan en voor wie het festival een springplank is.

De lichting 2021 brengt, door middel van een nieuwe tentoonstelling en een lezing, een eerbetoon aan de Meesters Ilse & Nicolas Alfonso, die de eerste gitaarklassen openden in de Muziekacademies van België evenals die van het Conservatoire Royal de Bruxelles in 1965, en al doende de oprichters werden van de Belgische Gitaarschool.

Ter gelegenheid van de 20e overlijdensverjaardag van Nicolas Alfonso organiseert het festival een gloednieuwe compositiewedstrijd om het repertoire van de gitaar te verrijken.

En tenslotte zal het altijd zeer populaire « Gitaarbouwers & Exposanten Salon » zijn bezoekers verwelkomen in de schitterende tentoonstellingsgalerij gelegen onder het Théâtre du Vaudeville.

Meer dan ooit staat deze buitengewone editie, bestemd voor alle publiek, nieuwelingen of muziekkenners, in het teken van vreugde en emoties, van ontdekkingen en broederschap…

Hugues Navez
stichtend voorzitter en artistiek directeur
Professor titularis van de Gitaarklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles

dec
11
za
Petra Poláčková & Maya Descheemaeker @ Online - Zoom
dec 11 @ 20:00

De Tsjechische gitariste Petra Poláčková geeft zaterdag 11 december een concert via Zoom bij het Gitaristen Podium. Op twee verschillende instrumenten speelt zij muziek Silvius Leopold Weiss, Johann Kaspar Mertz en Miguel Llobet.
Het Belgische gitaartalent Maya Descheemaeker verzorgt het voorprogramma met muziek van J.S. Bach, Frederico Mompou en Joaquin Rodrigo. Descheemaeker studeert momenteel bij Johan Fostier.

dec
19
zo
Duo Raas – Huiskamerconcert @ Gitaarsalon in Gent
dec 19 @ 11:00

Stormen, zoeven en vliegen zijn drie synoniemen voor razen. RAAS staat voor een viool-gitaar duo dat wil verrassen: een klassiek duo met een hoek af!

Datum: zondag 19 december 2021 om 11u00 & 15u00
Locatie: Blekersdijk 39, Gent
Tickets: vrije bijdrage
Reserveren: verplicht via dit formulier.

 


Het RAAS-muzieklandschap kent een rijke biodiversiteit: klassieke en hedendaagse werken; Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Balkan-muziek, jazz en tango. De muziek krijgt een eigen twist mede door te improviseren en zelf te arrangeren. Ongelooflijk belangrijk is de verbinding met het publiek en met elkaar. Daarom spelen ze heel graag concerten op intieme locaties.

Evocación! staat voor een herinnering aan het verleden, een oproeping. Met dit zuiders programma brengt RAAS het publiek terug naar het gevoel, de geur en de sfeer van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur. Centraal staat het volkse karakter dat door melancholische melodieën, vurige tempo’s en opzwepende ritmes ter ore komt. Enkele klassiekers van Piazzolla en De Falla, maar ook werken van onder andere Merlin en Cartola komen aan bod. De luisteraar kan even ontsnappen aan het alledaagse en zich laten meevoeren op dit zomerbriesje.

Gitariste MarieLou Debels (°1998) zit momenteel in haar tweede masterbij Raphaella Smits in de LUCA School of Arts campus Lemmens te Leuven. In 2019 kreeg ze de kans om via een Erasmusuitwisseling een half jaar aan de Franz Liszt Academy in Budapest te studeren. Verder nam ze reeds deel aan talrijke masterclasses in binnen- en buitenland. In 2018 kon ze de tweede prijs in de nationale competitie van de Lions Club opstrijken.

Ruth Maureen (°1998) behaalde reeds haar bachelordiploma in Leuven bij Elisa Kawaguti. Ook combineerde ze haar klassieke studies tijdens haar laatste jaar in Leuven met individuele lessen van bassist Jos Machtel en ensemble van Dré Pallemaerts aan de jazzafdeling. Na haar Erasmusuitwisseling bleef ze studeren bij Theodora Geraets aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze in september 2021 begon aan haar masteropleiding. Ze is daar ook toegelaten tot de Ensemble Academy. Hierdoor krijgt ze de kans te werken met het Asko/Schönberg en New European Ensemble.

feb
28
ma
Teacher Training Course Suzuki Guitar @ Lozer Lodge en online
feb 28 2022 – feb 27 2023 hele dag
Teacher Training Course Suzuki Guitar @ Lozer Lodge en online | Kruisem | Vlaanderen | België

De cursus wordt gegeven door Marylou Roberts uit U.S.A. en is verdeeld in 5 levels, waarvoor telkens een examen moet afgelegd worden. Nadat het diploma van Level 1 behaald is, mag een leerkracht starten met lesgeven volgens de Suzuki-methode.

Level 1 bestaat uit 120 contacturen, waarvan maximum 40u observatie is. De observaties van lessen zijn niet instrument gebonden en mogen ook in het buitenland verricht worden.
Levels 2-5 bestaat uit 100 contacturen, waarvan ook maximum 40u observatie.

Deze cursus gebeurt via “blended learning”: een mix van online lessen en klassikale lessen.
Voor de online lessen heeft elke cursist een stabiele internetverbinding, een externe microfoon (type Blue Yeti, Samson G-Track,…) en een goede camera nodig.
De “in person” contactmomenten gaan door in Lozer Lodge (www.lozerlodge.be), een rustige en inspirerende omgeving op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en de leiestreek. Er is mogelijkheid om te overnachten op het domein aan een democratische prijs.

 

Wanneer?

28 februari 2022 – 4 maart 2022
5 en 7 april 2022 (online)
11 en 12 juni 2022 (online)
31 oktober 2022 – 4 november 2022
21 en 22 januari 2023 (online)

Examen: februari 2023 (exacte datum nog te bepalen)

 

Tijdens de cursus komen volgende onderwerpen aan bod:

Suzuki Filosofie
Studie van Suzuki repertoire
Suzuki Pedagogie
Ouder educatie/rol van ouders

Verder zal elke cursist enkele individuele lessen en groepslessen geven met supervisie en de lessen van medecursisten observeren. Alvorens aan het examen ma g deelgenomen worden moeten ook enkele schrijf- en leesopdrachten volbracht worden en moet er deelgenomen zijn aan een Suzuki Workshop naar keuze.

 

Wenst u zich in te schrijven? Hebt u nog vragen?
Contacteer Eveline Vaernewyck via suzukiguitarbelgium@gmail.com

mrt
12
za
Flamenco virtuoos Grisha Goryachev in Concertgebouw @ Concertgebouw
mrt 12 @ 20:15 – 22:30
Flamenco virtuoos Grisha Goryachev in Concertgebouw @ Concertgebouw | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Grisha Goryachev is één van de grootste flamenco-ambassadeurs van deze tijd. Als wonderkind gaf Grisha Goryachev talrijke uitvoeringen in prestigieuze concertzalen in de gehele Sovjet-Unie. Na een tournee door Spanje werd hij uitgenodigd om zijn kunsten te tonen aan grootmeester Paco de Lucía. Deze droeg er kort daarna persoonlijk aan bij dat aan Goryachev een Amerikaans visum werd toegekend, op basis van diens ‘buitengewone prestaties’.

Alma Flamenca
Grisha Goryachev studeerde klassiek gitaar aan het New England Conservatory of Music in Boston bij de beroemde gitaarvirtuoos Eliot Fisk. Hij nam twee cd’s op: Alma Flamenca en Homenaje a Sabicas. Grisha Goryachev staat bekend om zijn muzikale gevoeligheid en buitengewone virtuositeit. Zijn YouTube-video’s zijn inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken.

Flamenco Klassieken
In de stijl van de legendarische flamenco-meesters als Ramón Montoya en Sabicas blaast Grisha Goryachev de traditie van solo flamenco-gitaar nieuw leven in. De in St. Petersburg geboren en in de Verenigde Staten woonachtige gitarist speelt meesterwerken van flamenco-grootheden als Paco de Lucia, Mario Escudero, Vicente Amigo, Gerardo Nuñez en Rafael Riqueni.

mrt
20
zo
Gitaarsalon in Gent
mrt 20 @ 11:00 – 13:00
Gitaarsalon in Gent @ Gent | Vlaanderen | België

Gitaristen kom uit je kot en laat van je horen!

Op zondag  20 maart 2022, van 11u tot 13u, vindt opnieuw ons gitaarsalon in Gent plaats.

Dit is een vrij podium en ontmoetingsplaats voor gitaristen van alle niveaus, en elke leeftijd! Vooraan staat het plezier voor de klassieke gitaar, als muzikant of liefhebber.

Dus heb je net die nieuwe Bach onder de knie? Of wil je graag wat podiumervaring opdoen? Of kom je graag gewoon eens luisteren? Stuur dan een mailtje met hoeveel personen je graag wil komen, en of je graag iets wil spelen (en hoe lang)!

Wat: Vrij podium voor klassieke gitaristen
Wie: Alle niveaus en leeftijden
Waar: Blekersdijk 39, Gent
Wanneer: zondag 20 maart 2022, van 11u tot 13u
Prijs: Gratis

Reservatie (verplicht) via deze link  & info via manuelle@gitaarmaarwaar.com