Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

Zaterdag 28 november is het opnieuw tijd voor onze avond met gitaarhelden. Dit jaar serveert het festival met Matthew McAllister en Rafaël Aguirre een echt fijnproeversmenu. De Schotse gitarist McAllister stond in 2015 voor de tweede keer in het Concertgebouw in Amsterdam en heeft het jongste decennium een internationale carrière uitgebouwd die mag gezien worden. In de muzikale koers die hij vaart, maakt hij geregeld een onvergelijkbare uitstap naar Keltische muziek.
Met Rafaël Aguirre heeft de vijfde editie ook een echt podiumbeest op de affiche. Als genadeloos perfectionisme een machine was, dan droeg ze de merknaam Aguirre. Toch weet deze Spaanse gitaarheld met elegant spel niet enkel elke noot maar ook de luisteraar te raken.

4 récitals en un concert !
– Alain Everts nous présente son nouveau CD
– Nausicaa Cannella et Vincent Dubès en duo sur guitares romantiques dans des oeuvres de F.Sor
– Lindsay Lacroix jouera les Spring Songs d’Evangelos Boudounis
– Les Guitares de Monsieur de Saint-Luc créeront “Athitude” une oeuvre que leur a dédiée Norbert Leclercq.
Solorecital voor gitaar, opgebouwd rond meesterwerken van Isaac Albéniz en Joaquín Rodrigo, de twee grootste Spaanse componisten van de 19e en 20e eeuw.

Vier straffe madammen met elk een klassieke gitaar in de hand. Leen Langenbick, Tania D’Hoest, Willemijn Vermeir en Veerle D’Hoest nemen met ‘Llanura’ hun toeschouwers mee op een muzikale reis langs alle grote continenten.
In 2015 behaalden de vier elk een Master in de kamermuziek met de grootste onderscheiding aan de Luca School of Arts. 24 snaren doen de meest uiteenlopende sferen weerklinken: weemoed, ironie, humor, verlangen, kracht, verleiding en mysterie.
Met ‘Llanura’ brengt het kwartet pure Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek uit de 20ste en 21ste eeuw met een knipoog naar Vlaanderen. Alles werd origineel voor vier gitaren gecomponeerd. Wat denk je bijvoorbeeld van een rumba van Leo Brouwer, geïnspireerd door het Cubaanse landschap? Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar op percussieve wijze zoals geen enkele andere componist het hem voordeed. Ook pure volksmuziek uit Argentinië, Venezuela als Brazilië komt aan bod. De voorstelling eindigt met ‘Cumba-Quín’ van de jonge componist Rivera. Het vele perscussiewerk maakt van dit knap muziekstaaltje een lust voor oog en oor.
Programma:
Leo Brouwer: ‘Cuban Landscape con rumba’. Eduardo Martín: ‘Agua y mièles – Acrilicos en el espacio’. Patrick Roux: ‘Ponticello Tango’. Alfonso Montes: ‘Llanura’. Jorge Cardoso: ‘Yévi-à’. Brazilaanse Suite: Ary Barroso: ‘Brasil’. Luiz Bonfá: ‘Orfeu Negro’. Angel Villoldo: ‘El choclo’. Paulo Bellinati: ‘A Furiosa’. Carlos Rivera: ‘Cumba-quìn’.

Snelle en krachtige ritmes, handgeklap en gestamp: een concert met pure Zuid-Amerikaanse inspiratie
Broeierig hete karakters, snelle en krachtige ritmes, Latijns-Amerikaanse dansen met handgeklap en gestamp, scandaleuze en sensuele dansen: tijdens dit concert met bijna uitsluitend Zuid-Amerikaanse muziek ziet u het zo voor u. Het Cubaanse landschap inspireerde Leo Brouwer tot het componeren van een rumba. Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar bijna als een slaginstrument, op een manier die geen enkele componist hem voordeed. De Argentijnse Eduardo Martin weet als geen ander de hitte en het kolkende bloed van het Zuiden op te roepen door de zoete en warme klanken in Agua y mièles en het vurige karakter van Acrilicos en el Espacio. Voor haar nieuwe compositie liet Petra Vermote zich dan weer inspireren door de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges. Hij reconstrueerde in Ficciones op ingenieuze wijze heden en verleden, realiteit en droom. Het klankbeeld is een ode aan de gevarieerde en vaak imposante landschappen van Argentinië. En natuurlijk ontbreekt de tango niet!

Hans Ruebens’ nieuwste tentoonstelling heet “Earth scapes” en vindt plaats in het oude verlaten schoolgebouw aan de Lindelei 38 in Gent (Nucleo vzw). Tijdens de openingsavond verzorgt het Chris Ruebens Ensemble van de in 2008 naar Litouwen uitgeweken Belgische gitarist en componist Chris Ruebens een concert. Op het menu staat zoals gebruikelijk een verfijnde mix van klassiek, jazz en wereldmuziek. Voor deze gelegenheid zal Chris Ruebens in gezelschap zijn van 2 zeer getalenteerde Litouwse muzikanten: Nerijus Bakula (accordeon) en Saulius Petreikis (trompet, dwarsfluit, ney, bansuri, stem).

Gitaristen kom uit je kot en laat van je horen!
Dit evenement is helaas volzet! De gitaristen die zullen optreden op het allereerste Gitaarsalon in Gent zijn: Daan Vanacker, Elise Hermans, Thijs De Muynck, Yohrind Naidu, Maximiliaan de Wolf, August Vandekerckhove, Yari Van Hecke, Tijmen Matthys, Vincent Dunon en Robbe Schepens.
Op zondag 24 januari 2016, van 11u tot 13u, vindt het eerste gitaarsalon in Gent plaats.
Dit is een vrij podium en ontmoetingsplaats voor gitaargeweld van alle niveaus, en elke leeftijd! Vooraan staat het plezier voor de klassieke gitaar, als muzikant of liefhebber.
Dus heb je net die nieuwe Bach onder de knie? Of wil je graag wat podiumervaring opdoen? Of kom je graag gewoon eens luisteren? Stuur dan een mailtje met hoeveel personen je graag wil komen, en of je graag iets wil spelen (en hoe lang)!
Wat: Vrij podium voor klassieke gitaristen
Wie: Alle niveaus en leeftijden
Waar: Blekersdijk 39, Gent
Wanneer: 24 januari 2016, 11:00 – 13:00
Prijs: Gratis
Reservatie (verplicht) & Info: vincent@gitaarmaarwaar.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.