Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

Brasil Sinfônico is een symfonische ontdekkingsreis door de onvoorstelbare rijkdom van de Braziliaanse muziek van Heitor Villa-Lobos tot Antônio Carlos Jobim – die beroemd werd met bossa nova’s als The Girl from Ipanema, maar ook een symfonie schreef. Speciale gast is gitarist/componist Yamandu Costa, die met het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal soleren in zijn eigen composities. Maar de absolute ster van de avond is Paulinho da Viola: ware prins, levende legende, grootmeester van de klassieke samba.

Brasil Sinfônico is een symfonische ontdekkingsreis door de onvoorstelbare rijkdom van de Braziliaanse muziek van Heitor Villa-Lobos tot Antônio Carlos Jobim – die beroemd werd met bossa nova’s als The Girl from Ipanema, maar ook een symfonie schreef. Speciale gast is gitarist/componist Yamandu Costa, die met het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal soleren in zijn eigen composities. Maar de absolute ster van de avond is Paulinho da Viola: ware prins, levende legende, grootmeester van de klassieke samba.

Een poëtische reis door het leven vanaf geboorte tot dood.
Half The Horizon is een magisch-realistische voorstelling waarin de met prostaatkanker gediagnosticeerde kunstenaar Paul de Nooijer samen met zijn zoon Menno en vrienden Jorrit, Izhar en Erik vorm geeft aan zijn huidige conditie. Serieuze en lichtvoetige aspecten van Paul’s leven komen in beeld en muziek voor het voetlicht. Het werk van Paul en Menno bevindt zich op het snijvlak van fotografie, animatie, film en theater. Zij scheppen illusies door hun beelden niet alleen op doek maar ook op mensen te projecteren. Door de klank van de muziekinstrumenten live te vervormen zet Jorrit Tamminga deze vervreemding door, uitgevoerd door de gelouterde musici Izhar Elias en Erik Bosgraaf.

Een concert met presentatie van de eerste CD van Trio Les Amis. Met gitarist Ron Leendertse, die samen met mandoliniste Marina Eckhardt en accordeonist Monty van Belzen werken speelt van o.a. Vivaldi, Eunaudi, Tárrega en Bonfá. Ook Braziliaanse choro’s staan op het programma in dit knusse theater met zijn 80 zitplaatsen.

Elk kwartaal wordt in gasterij de Oostvaarders de overgang van de seizoenen gevierd met de gitaarserie Gitaarsalon de Oostvaarders. Sfeervolle gitaarmuziek gepresenteerd met een speciaal aansluitend menu, met op de achtergrond de prachtige Oostvaardersplassen. Elk seizoen is weer anders: het concert, het menu en het uitzicht.
Op weg naar de zomer…het 6-koppige Gitaarsalon ‘huis-ensemble’ sluit het Oostvaarders seizoen in stijl af en brengt een sprankelend programma vol zomerse muziek, van de ritmische volksmuziek van Venezuela naar de verrukkelijke passie van de Argentijnse tango. Dit concert belooft een onvergetelijke culinaire en muzikale ervaring in een intieme setting.

“Paradiso”
Zes klassiek geschoolde topgitaristen en een indrukwekkende verzameling van allerlei gitaren. Dat zijn de ingrediënten van de Gitaarsalon Roadshow. Met hun programma ‘Paradiso’ brengen ze een eerbetoon aan een van de meest populaire instrumenten: de gitaar. Als duo, trio, kwartet en als compleet ensemble.
In dit speciaal voor Roepaen samengestelde programma maken we een muzikale reis van tropische Australische stranden naar het groene landschap van (Celtic) Ierland. Van zinderende muziek uit Noord en Zuid Amerika tot ‘hot-club’ en tango muziek uit de zwoele salons van Parijs.
De Gitaarsalon Roadshow presenteert op haar eigen manier zowel de muziek als het verhaal erachter.

Korte Mouw Concerten
Dit jaar komt er een eerste editie van een cyclus openluchtconcerten met ensembles rond de klassieke gitaar (klassiek, jazz en wereldmuziek) op het plein aan de Slijkstraat- Nieuwstraat in het gezellige centrum van Weesp. Na de Dikke Jas Concerten op de dinsdagmiddagen in de Van Houtenkerk is dit een nieuw initiatief van Christiaan de Jong, dat hopelijk in de komende jaren uit zal groeien tot een groot festival op meerdere lokaties door heel Weesp met interessante internationale gitaristen en hun ensembles.
Er staan wat bankjes en er zijn terrasjes, maar als het publiek zich van een zitplaats wil verzekeren, mag het een krukje of kussentje mee te nemen.
Het gaat om de 1ste vier vrijdag (koop) avonden van juli, van 19:30 uur tot ongeveer 21:00 uur. Alleen het concert met carillon op 22 juli begint om 19:00 uur.
Programmering:
Vrijdag 1 juli: Christiaan de Jong (gitaar): van renaissance tot heden (L. de Nervaez, J.S. Bach, D. Scarlatti, A. Lauro, L. Brouwer, M. Giuliani, F. Tarrega, H.Villalobos, o.a.)
Vrijdag 8 juli: Duo Mark Alban Lotz (fluiten) en Christiaan de Jong (gitaar): van J. Dowland tot K. Jarrett en B. Bartok (met veel verrassende improvisatie)
Vrijdag 15 juli: Christiaan de Jong (gitaar + effecten): Zuidamerikaans, flamencojazz en soundscapes
Vrijdag 22 juli: Duo Kerk carillon en gitaar: Bauke Reitsma: stadsbeiaardier en Christiaan de Jong: fluit en gitaar, renaissance, barok en eigen werk (in s.w.m. Beiaardkring Weesp)
Een vrije gift wordt gewaardeerd.
Organisatie: Stichting Gooi en Vechtmuziek
Idee en directie: Christiaan de Jong
Meer informatie en exacte programmering komt hier:
https://www.facebook.com/Gooienvechtmuziek/
http://www.piim.eu/gooivechtmuziekinfo.htm

Dit jaar werd er voor het thema “Fuga op de vlucht. Flarden van nu en toen…” gekozen. Een thema dat trouwens zeer actueel is.
De vier verschillende en zeer verscheiden gitaarrecitals worden dit jaar rond het thema “vluchten” in al zijn vormen opgebouwd. Het wordt een mix van oude (fuga, e.a.) enhedendaagse muziek (volksmuziek, klassiek).
Vandaar dat elk programma werd samengesteld uit een “fuga” (muziekvorm), muziek ontstaan uit repressie met al dan niet het wegvluchten van de componisten uit het eigen land en muziek om de hectische realiteit te “ont-vluchten” en weg te dromen in tijdloze muziek.
Elke vorm van vluchten brengt echter een onvoorspelbare uitkomst waardoor het “toen” en het “nu” zich als flarden van herinneringen vermengen.
De toegangsprijs wordt bewust gratis gehouden omdat iedereen (zonder enig onderscheid) welkom is.
Deze editie kwam, zoals voorgaande jaren, tot stand in samenwerking met de parochie Sint-Kwinten en de gids Lambert Juveyns. Na elk recital geeft hij een interessante rondleiding, opgebouwd rond een bepaald thema.
Concerten op
1) op 10/07 om 14u30: uitzonderlijk GEEN RONDLEIDING
2) op 24/07 om 14u30: “Een Laatste Avondmaal” (thema rondleiding)
3) op 7/08 om 14u30: “van ’t Sestich in de Kwintenskerk” (thema rondleiding)
4) op 21/08 om 14u30: “Rituelen rond St-Quintinus” (thema rondleiding)
De volledige perstekst, evenals de programma’s, zijn terug te vinden op de website www.janwouters.be .