Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

Op 27 november transformeert de Night of the Balkans het CC Deurne in een passioneel broeinest met branie. Ismar Kolčaković, winnaar van de Sabam-prijs tijdens het Antwerpen Gitaarfestival 2014, geeft met Six Balkan Miniatures de aftrap. Voorts maakt de Poolse gitaargod Łukasz Kuropaczewski vrijdag 27 november zijn Belgische debuut. Kuropaczewski is een van de sterleerlingen van de befaamde Manuel Barrueco die vorig jaar nog te gast was tijdens het gitaarfestival.
De Bulgaarse componist-gitarist Atanas Ourkouzounov en de Japanse fluitiste Mie Ogura gooien vervolgens olie op het Centraal-Europese vuur. Met Ourkouzounov haalt het gitaarfestival een moderne Mozart naar Vlaanderen. Hij componeerde speciaal voor zijn passage in Deurne een nieuw stuk met als titel Motus Bulgaricus. Hij vond dat zo leuk vond dat hij er meteen een aangepaste versie van maakte voor het wereldberoemde Los Angeles Guitar Quartet. De wereldpremière is echter voor de gitaarklas van de academie Deurne tijdens de Night of the Balkans.

Zaterdag 28 november is het opnieuw tijd voor onze avond met gitaarhelden. Dit jaar serveert het festival met Matthew McAllister en Rafaël Aguirre een echt fijnproeversmenu. De Schotse gitarist McAllister stond in 2015 voor de tweede keer in het Concertgebouw in Amsterdam en heeft het jongste decennium een internationale carrière uitgebouwd die mag gezien worden. In de muzikale koers die hij vaart, maakt hij geregeld een onvergelijkbare uitstap naar Keltische muziek.
Met Rafaël Aguirre heeft de vijfde editie ook een echt podiumbeest op de affiche. Als genadeloos perfectionisme een machine was, dan droeg ze de merknaam Aguirre. Toch weet deze Spaanse gitaarheld met elegant spel niet enkel elke noot maar ook de luisteraar te raken.

Voor de ‘klassieken’ onder ons behoeven Zoran Dukic en Pavel Steidl nauwelijks introductie: twee romantische spelers met een ongekende muzikale vrijheid en een verbluffende beheersing van hun instrument. Toonaangevend als speler én docent.
Ook Thomas Fellow en Reentko Dirks hebben hun sporen ruimschoot verdiend. Fellow werkte met Ray Charles, Al Jarreau en Tommy Emmanuel. Reentko Dirks is de begeleider van klezmer-icoon Giora Feidman en is behalve als gitarist ook werkzaam als percussionist en componist, onder meer voor Cirque du Soleil en het Semperoper Ballett. Vier temperamentvolle musici die klassiek, jazz en wereldmuziek naadloos doen samensmelten. Ook de fans van de afzonderlijke leden komen bij dit kwartet ruimschoots aan hun trekken.

De Gitaarsalon Roadshow bestaat uit zes gerenommeerde, klassiek gitaristen: Pieter Nanne Groot, Marion Schaap, Peter Constant, Rosa van Ginneke, Anneloes van Hout en Frank Lamm. Ze bespelen een indrukwekkende verzameling instrumenten, van sopraan-ukelele tot contrabas-gitaar. Bovendien treden ze op in verschillende bezettingen: duo, trio, kwartet en compleet ensemble. Meer variatie in één concert is nauwelijks voor te stellen.

4 récitals en un concert !
– Alain Everts nous présente son nouveau CD
– Nausicaa Cannella et Vincent Dubès en duo sur guitares romantiques dans des oeuvres de F.Sor
– Lindsay Lacroix jouera les Spring Songs d’Evangelos Boudounis
– Les Guitares de Monsieur de Saint-Luc créeront “Athitude” une oeuvre que leur a dédiée Norbert Leclercq.
Solorecital voor gitaar, opgebouwd rond meesterwerken van Isaac Albéniz en Joaquín Rodrigo, de twee grootste Spaanse componisten van de 19e en 20e eeuw.

Vier straffe madammen met elk een klassieke gitaar in de hand. Leen Langenbick, Tania D’Hoest, Willemijn Vermeir en Veerle D’Hoest nemen met ‘Llanura’ hun toeschouwers mee op een muzikale reis langs alle grote continenten.
In 2015 behaalden de vier elk een Master in de kamermuziek met de grootste onderscheiding aan de Luca School of Arts. 24 snaren doen de meest uiteenlopende sferen weerklinken: weemoed, ironie, humor, verlangen, kracht, verleiding en mysterie.
Met ‘Llanura’ brengt het kwartet pure Zuid-Amerikaanse gitaarmuziek uit de 20ste en 21ste eeuw met een knipoog naar Vlaanderen. Alles werd origineel voor vier gitaren gecomponeerd. Wat denk je bijvoorbeeld van een rumba van Leo Brouwer, geïnspireerd door het Cubaanse landschap? Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar op percussieve wijze zoals geen enkele andere componist het hem voordeed. Ook pure volksmuziek uit Argentinië, Venezuela als Brazilië komt aan bod. De voorstelling eindigt met ‘Cumba-Quín’ van de jonge componist Rivera. Het vele perscussiewerk maakt van dit knap muziekstaaltje een lust voor oog en oor.
Programma:
Leo Brouwer: ‘Cuban Landscape con rumba’. Eduardo Martín: ‘Agua y mièles – Acrilicos en el espacio’. Patrick Roux: ‘Ponticello Tango’. Alfonso Montes: ‘Llanura’. Jorge Cardoso: ‘Yévi-à’. Brazilaanse Suite: Ary Barroso: ‘Brasil’. Luiz Bonfá: ‘Orfeu Negro’. Angel Villoldo: ‘El choclo’. Paulo Bellinati: ‘A Furiosa’. Carlos Rivera: ‘Cumba-quìn’.

De Vlaamse gitarist en componist Alain Selhorst komt samen met de Vlaamse celliste Katelijn Van Kerckhoven naar De Cultuurboerderij.
U kunt reserveren door een mailtje te sturen of te bellen naar De Cultuurboerderij.
Reserveren is niet verplicht.
Voorafgaand aan het concert geeft Alain Selhorst een masterclass, die vooral gewijd zal zijn aan zijn eigen composities.
Wilt u hierbij aanwezig zijn als gitarist of toehoorder, dan ook graag even laten weten.

Snelle en krachtige ritmes, handgeklap en gestamp: een concert met pure Zuid-Amerikaanse inspiratie
Broeierig hete karakters, snelle en krachtige ritmes, Latijns-Amerikaanse dansen met handgeklap en gestamp, scandaleuze en sensuele dansen: tijdens dit concert met bijna uitsluitend Zuid-Amerikaanse muziek ziet u het zo voor u. Het Cubaanse landschap inspireerde Leo Brouwer tot het componeren van een rumba. Hij goochelt met ritme en klankkleur en benadert de gitaar bijna als een slaginstrument, op een manier die geen enkele componist hem voordeed. De Argentijnse Eduardo Martin weet als geen ander de hitte en het kolkende bloed van het Zuiden op te roepen door de zoete en warme klanken in Agua y mièles en het vurige karakter van Acrilicos en el Espacio. Voor haar nieuwe compositie liet Petra Vermote zich dan weer inspireren door de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges. Hij reconstrueerde in Ficciones op ingenieuze wijze heden en verleden, realiteit en droom. Het klankbeeld is een ode aan de gevarieerde en vaak imposante landschappen van Argentinië. En natuurlijk ontbreekt de tango niet!