Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.
vzw Gitaar, maar waar? presenteert:
Por el Amor de Dios
zondag 30 mei 2021 – 20u00, bij u in de huiskamer
Por el Amor de Dios is een gitaarensemble met een missie. Met een selectie aan zowel ontroerende als virtuoze composities uit het hele klassieke repertoire vertellen ze hun persoonlijk verhaal en slaan daarmee de brug tussen klassieke melodieën en postmoderne muziek.
Hun programma draagt de naam Klui•ze•naar en is een verzameling van meesterwerken die elk een uniek perspectief bieden op wat het betekent om zich vervreemd te voelen in de wereld. Aan bod komt muziek uit lang vervlogen tijden van
componisten die net dat ietsje anders waren, doorspekt met anekdotes over hoe het leven destijds niet zo veel anders was dan nu.
Verwacht een persoonlijk concert van een trio dat all-out gaat en u meesleept in de verlichting die klassieke muziek hen bracht!
Por el Amor de Dios bestaat uit Bart Venken, Karl Stroobant en Willem-Jan Lauwers.
voorprogramma door Elise Hermans
Elise Hermans studeerde af aan het Lemmensinstituut met een passie voor muziek uit de vroege 19e en 20e eeuw, twee gouden periodes in de Klassieke gitaarmuziek. In dit concert brengt ze hommage aan beide stijlperiodes met een poetisch repertoire van Mompou, Sainz de la Maza en eigen werk.
Dit concert wordt gratis gestreamd op zondag 30 mei, 20u00
via ons YouTube en Facebook-kanaal.
Dit evenement wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.
VOORPROGRAMMA
De Franse gitariste Laura Rouy (1998) kreeg op 6-jarige leeftijd har eerste gitaarlessen van haar vader, een jazz-gitarist. Ze studeert momenteel aan het conservatorium van Amsterdam bij Gabriel Bianco. Ze won verschillende concoursen in Frankrijk. Samen met haar vader en zus speelt ze in een trio. Ze delen de passie voor Latin muziek.
HOOFDPROGRAMMA
De Duitse topgitarist Stefan Schmitz (1976) werd in september 2020 getroffen door een hersenbloeding. Dit online concert is zijn eerste optreden sindsdien. Schmitz rondde zijn Master studie in Maastricht bij Carlo Marchione af met de hoogst mogelijke score van 10 punten. Hij won diverse prijzen bij internationale concoursen in o.a. Italië, Tsjechië en Duitsland. Er zijn drie CD’s en een DVD van hem verschenen. Zijn vele concerten in Europa resulteerden in uitnodigingen voor concerten in Brazilië en Japan.

Tijdens Festival Musique te Almere (NL) speelt op za 10 juli 2021 tussen 14:00 – 15:15 het Anido Gitaarduo
Annette Kruisbrink, gerenommeerd componiste en Arlette Ruelens, beeldend kunstenares spelen al jaren samen als gitaarduo. Krachtig en expressief. Vandaag meditatief minimal.
Het Anido Gitaarduo brengt twee ‘minimal’ werken van Annette Kruisbrink: Toccata a due. En Hūxī, opgedragen aan alle Covid-19-slachtoffers.

Stormen, zoeven en vliegen zijn drie synoniemen voor razen. RAAS staat voor een viool-gitaar duo dat wil verrassen: Een klassiek duo met een hoek af. RAAS wilt de luisteraar energie, enthousiasme en schoonheid meegeven op hun eigenzinnige manier.
Evocación staat voor een herinnering aan het verleden, een oproeping. We willen het publiek brengen naar het gevoel, de geur en de sfeer van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Centraal staat het volkse karakter dat door melancholische melodieën, vurige tempo’s en opzwepende ritmes ter ore komt.
We brengen klassiekers van Piazzolla en De Falla, maar ook werken van Merlin en Cartola. We hopen het alledaagse even te breken en u mee te nemen op ons zomerbriesje!
Concerts de guitares donnés dans le cadre du stage international de guitare classique donné par Johan Fostier. Présentation du nouveau CD de Johan Fostier : Caminos. CD dédié à la musique sud-américaine

Stormen, zoeven en vliegen zijn drie synoniemen voor razen. RAAS staat voor een viool-gitaar duo dat wil verrassen: Een klassiek duo met een hoek af. RAAS wilt de luisteraar energie, enthousiasme en schoonheid meegeven op hun eigenzinnige manier.
Évocación staat voor een herinnering aan het verleden, een oproeping. We willen het publiek brengen naar het gevoel, de geur en de sfeer van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Centraal staat het volkse karakter dat door melancholische melodieën, vurige tempo’s en opzwepende ritmes ter ore komt.
We brengen klassiekers van Piazzolla en De Falla, maar ook werken van Cartola en Merlin. We hopen het alledaagse even te breken en u mee te nemen op ons zomerbriesje!

Een zomerstage klassieke gitaar voor de zeer gemotiveerde Middelbare School student die zich via De Kunsthumaniora Antwerpen op muzikaal vlak wil ontplooien om daarna zijn Hogere studies verder te zetten aan één van de Conservatoria in België of in het buitenland. Bij ons ook de unieke ervaring van het spelen met orkest in het 6de jaar ( Concerto in concertzaal AMUZ). Bezoek zeker ook de website en bekijk er de video’s van de gitaarleerlingen. https://kunsthumanioraklassiek.be. Welkom voor iedereen met die ambitie vanaf eerste, tweede of derde graad Middelbaar onderwijs. Blijven combineren met je leerkracht gitaar in de academie ( naschoolse opleiding) is mogelijk indien gewenst, maar hoeft zeker niet. De keuze ligt bij jou.

Duo Wanderlust speelt klassieke en romantische duetten op natuurhoorn en 19e eeuwse gitaar. Dat lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar hoorniste Mariantonia Gonzalez Riezu en gitariste Jelma van Amersfoort ontdekten dat de klank van de twee prachtig samengaat. In de tijd van Schubert en Berlioz werden beide instrumenten al geassocieerd met bos, wandelen, buitenleven, en natuur!
Het duo speelt op historische instrumenten – Mariantonia speelt op een hoorn uit 1806 en Jelma op een originele Weense gitaar van Franz Brunner uit ca. 1830. Op het repertoire staan onder meer werken van A. Corret Jeune (fl. 1815), Giovanni Punto (1746-1803).
Marcus de Jong, voorzitter van EGTA-Nederland, en Paul Bizot, leerling van Carlo Marchione geven zaterdag 11 september om 20:00 het eerste interactieve gitaarconcert via Zoom na de zomervakantie. Op het programma staat muziek van o.a. Giuliani, Mertz en Turina. Lees de uitgebreide informatie op de website van het Gitaristen Podium.

De Vlaamse gitariste Raphaella Smits opent zaterdag 25 september 2021 in het Concertgebouw in Amsterdam een nieuwe serie concerten van Meesters op de Gitaar. Op drie verschillende instrumenten uit drie verschillende periodes (bouwjaren 1827, 1899 en 1980) speelt zij werken van Johann Kaspar Mertz en Heitor Villa Lobos. De Suite Compostelana van Federico Mompou klinkt zelfs op een acht-snarige Gilbert-gitaar. Smits treedt overal ter wereld op. The New York Times noemde deze grande dame ‘an uncommonly musical guitarist’ die steeds trouw blijft aan de ziel van de muziek. Het Franse Diapason spreekt van ‘une grande musicienne’ en ‘één van de meest gevoelige gitaristen van onze tijd’.
Smits studeerde klassieke muziek aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel en vervolgde haar opleiding in Spanje bij de legendarische gitarist José Tomás. Na eerder al prijzen tijdens concoursen in Granada en Palma de Mallorca te hebben gewonnen, zette zij in 1986 het beroemde Spaanse Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tarrega op haar naam. Juryvoorzitters Andrès Segovia en Narciso Yepes toonden beiden hun bewondering voor haar muzikaliteit en spraken zich profetisch vol vertrouwen uit over haar toekomstige successen. Raphaella Smits maakte meer dan twintig albums waarvan de laatste, geheel gewijd aan componist Johann Kaspar Mertz, in 2020 verscheen.
Meesters op de Gitaar
Het concert maakt deel uit van de serie Meesters op de Gitaar, de enige gitaarserie in Het Concertgebouw. Er staan dit seizoen nog twee concerten op het programma. Zaterdag 27 november 2021 treedt de Franse gitarist Gabriel Bianco op en zaterdag 12 maart 2022 is dat de Amerikaanse Rus Grisha Goryachev, één van de grootste flamenco-ambassadeurs van deze tijd
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.