Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.
COLOR 12 guitares …meer dan 200 concerten in België , Frankrijk , Engeland , Nederland … , gitaar zoals U die nooit ervaren hebt , werken voor het orkest geschreven door de grootste componisten …waarvan wij de ” tekening ” hebben behouden , maar de kleur veranderd … ongehoorde , onverwachten klanken , een rijke
polyphonie , een gekke polychromie , een dwaze energie ! Uniek in België .
Saint Saens , Bartok , JS Bach , Tchaikowsky , De Falla , Copland , Britten , …maar ook originele stukken geschreven door N.Leclercq die het ensemble dirigeert .
Ze willen U verbazen , verrassen , ….het concert word met humor getint .
Wij vieren onze 4de C.D. , de musici treden op in het rood , groen , geel , blauw , oranje , paars …, kinderen zijn toegelaten .

In 2016 won fingerstyle-gitarist Mart Hillen de theaterwedstrijd Rabo On Stage in Zutphen. Fingerstyle betekent in het geval van Hillen dat hij basgitarist, gitarist en drummer in één is. Hij bespeelt de snaren en drumt tegelijkertijd op de klankkast van zijn gitaar. Mart is daarmee in zijn eentje een volwaardige band. De jury zag ‘een totaalplaatje dat helemaal klopte. Virtuoos, het ziet er goed uit, en het klinkt goed.’
In de finale wordt Mart uitgeroepen tot ambassadeur van de gitaar. Zijn prijs is een masterclass van een professional. En die gebruikte hij om zijn wens in vervulling te laten gaan: een eigen concert. Samen met niemand minder dan regisseur en theater-vakvrouw Leoni Jansen maakt hij in mei van dat jaar een prachtig soloconcert.
Die geslaagde voorstelling smaakt naar meer en in januari 2018 begint hij met zijn theatertour. Hoewel Mart niet zingt verlaat je als publiek de zaal vol met waargebeurde verhalen. Hillen vertaalt de alom bekende nummers namelijk op zijn eigen manier. Elk nummer krijgt zijn eigen geschiedenis, die grappig, droevig of interessant is.
Nadat Rabo On Stage en de Fingerstyle Academy Awards in Amsterdam, was Hillen te horen op 3FM, stond hij op de Zwarte Cross en in het voorprogramma van de Edwin Evers Band en MAAN. De Australische meestergitarist Tommy Emmanuel was diep onder de indruk van deze rijzende ster aan het gitaarfirmament.
Weinig instrumenten combineren met gitaar zo mooi als een solo viool. De violist Sergey Arseniev deelt het podium met de meestergitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias die uit hun gitaren een heel orkest toveren. Zo kunnen delen uit Bellini’s opera Il pirata ons overrompelen en terugbrengen naar 1820, net als Schuberts Arpeggione-sonate. Met kleurrijke fijnproeversmuziek van Francaix en Jolivet belanden we in Parijs. Dankzij De Falla’s Danza Española en de Gypsy Songs van Sergio Assad laait het flamencovuur hoog op. In dit Norton Wijnconcert praat je met de musici na onder het genot van een hapje en een goed glas wijn.
Bellini (Giuliani), Delen uit Il Pirata
Schubert, Arpeggione-sonate – Twee delen uit pianosonate in Bes, D. 960
Assad, Fantasie over Oci Ciornie
Françaix, Sonate voor viool en gitaar
Dvorák, Humoresque
Manuel de Falla, Danza Espagnola uit ‘La vida breve’
Sergey Arseniev, viool Izhar Elias, gitaar Fernando Riscado Cordas Jr, gitaar

Programma: ‘Once Upon a Time’ met werk van Debussy, Ravel, Castelnuovo-Tedesco, Schubert en Mompou.
Datum: zondag 20 januari 2019
Uur: 17u
Locatie: Blekersdijk 39, Gent
Tickets: vrije bijdrage / CD-verkoop
Reserveren: verplicht via online formulier: https://goo.gl/forms/ZV6TIG7cWDULIgWS2

Vlamo gitaardag – Stedelijk Conservatorium Mechelen
Op zondag 10 februari 2019 organiseren Vlamo en het Stedelijk Conservatorium Mechelen (Melaan 3-5, 2800 Mechelen) de dertiende editie van ’Con Trastes’.
Op deze dag staat de gitaar in al haar facetten centraal. Voor elk niveau en elke leeftijd zijn er aangepaste workshops en masterclasses.
Na onder andere Johan Fostier, Roland Broux, Aram Van Ballaert, Carlo Marchione, Antigoni Goni en Raphaella Smits hebben we ook dit jaar een grote naam op de affiche: Antoon Vandeborght geeft in de namiddag masterclasses gitaar voor leerlingen vanaf vierde graad.
Iedereen kan ook passief, als toeschouwer, de masterclasses bijwonen.
De volgende workshops staan eveneens op het programma:
- “ Gitaarensemble” (vanaf graad 3 en volw.) – Marleen Casteele en Inti De Maet. Creatie van ‘Al sol’ van Marleen
- Slag-en plectrumtechniek (vanaf graad 3 en volw.) – Bert Van Reeth
- “Arrangement moderne muziek voor gitaar”(vanaf graad 3 en volw.) – Maarten Vandenbemden
- “Folkgitaar” (vanaf graad 3 en volw.) – Bert Van Reeth
- “Klankschilderingen (tot en met graad 2) – Willy Bauweraerts
- “Suzukimethode op gitaar” – Eveline Vaernewyck
- “Gitaarclinic” (voor iedereen) – Sander Torfs
Antoon Vandeborght sluit de dag af met een concert dat voor iedereen toegankelijk is.
Om in te schrijven mail je de gegevens op het inschrijvingsstrookje naar Esther, esther@vlamo.be en betaal je het inschrijvingsgeld op rekeningnummer BE96 0013 6643 9505 van Vlamo vzw, met vermelding ‘Con Trastes’ + jouw naam’.
Je inschrijving is pas geldig na betaling.
Deadline inschrijvingen: 21 januari 2019
Prijs
- Vlamo-leden: 25 euro
- Niet-leden: 30 euro
- Deelnemers Masterclass: 30 euro
- Deelnemers lagere graad t.e.m. 12 jaar: 10 euro
Concerttickets
Concerttickets: 10 euro (gratis voor kinderen t.e.m. 12). Voor deelnemers aan de workshops is het concert gratis.
Download de brochure : Folder Con Trastes 2019

Gitariste Catherine Struys en cellist Wouter Vercruysse spelen samen muziek sinds hun eerste ontmoeting. Ze brengen muziek die origineel geschreven is voor het bijzondere duo cello en gitaar van onder meer streekgenoot Armand Coeck. Ze spelen ook eigen bewerkingen van stukken van Eric Satie, Manuel de Falla en Heitor Villa-Lobos.
Edenwood Duo staat garant voor een virtuoos concert met zuiderse passie en verstilling uit het noorden, muzikale ontdekkingen en verrassende bewerkingen uit de canon van de klassieke muziek.

Jan Broer (dichter/schrijver) brengt samen met de gitaristen van het Stretto Gitaar Duo Tom Edskes en Sjors Holleboom Het Sprookje van de Stille Wateren. Verhaal en gedichten worden ondersteund met muziek van o.a. J.S.Bach, Gaspar Sanz, Gabriel Faure, Cesar Franck en anderen.
De rode draad door deze voorstelling bestaat uit een sprookjesverhaal over twee boezemvrienden, Tinus en Jan. Ze zijn op zoek naar de zin van het leven. Ieder voor zichzelf maar vaak ook samen, in de gesprekken die ze met elkaar voeren. Zullen zij in staat zijn om het geheim te ontdekken? Zullen zij de stap naar wijsheid en innerlijke harmonie kunnen zetten? Zullen zij eens het wonder van de stille wateren mogen ervaren? Laat je meevoeren in de meeslepende en ontroerende zoektocht van de hoofdpersonen.
Het befaamde ‘Fandango’ kwintet van Boccherini, het prachtige Concerto voor twee mandolines van Antonio Vivaldi en Italiaanse Bel Canto staan op het programma in dit koffieconcert door het Castalia Mandoline Quintet.
Het Castalia Mandolin Quintet bestaat uit:
Sebastiaan de Grebber (mandolin)
Pauline Verschuren-Ulderink (mandolin)
Ruth Rouw (mandola)
Ferdinand Binnedijk (liuto cantabile) en
Tom Edskes (gitaar)
De 5 leden van het Castalia Mandoline Quintet kennen elkaar uit het Nederlands Mandoline Kamerorkest Het CONSORT o.l.v. Alex Timmerman. Een internationaal vermaard mandolinegezelschap waarmee ze .o.a. al optraden in Italië, Frankrijk, New York (V.S) en in de zomervan 2017 bij het Fringe Festival in Edinburgh.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.