Gitaarkalender

Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?.  U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

mei
14
do
Twents Gitaarfestival @ Theater Concordia, ArtEZ conservatorium, de Oude Markt & Poppodium Atak
mei 14 – mei 17 hele dag
Twents Gitaarfestival @ Theater Concordia, ArtEZ conservatorium, de Oude Markt & Poppodium Atak | Enschede | Overijssel | Nederland

De binnenstad van Enschede zal weer vier dagen bol staan van uiteenlopende gitaarklanken.
Ons festival begint met een vrij toegankelijk buitenprogramma op Hemelvaartsdag op de Oude Markt, en daarnaast verfijnde topklasse klassieke gitaar optredens binnen.
Het Twents Gitaar Festival biedt voor ieder wat wils.
Voor toeschouwers zijn de masterclasses in ArtEZ gratis toegankelijk!

Voor de deelnemende gitaarenthousiasten zijn er masterclasses, er is mogelijkheid tot deelname aan ons gitaarconcours, bieden we een flamenco workshop en een fingerstyle workshop, en bovendien de kans om ensemble te spelen met andere gitaristen.

Vanwege ons 10-jarig jubileum hebben we dit keer twee dubbelconcerten én het concours van de Nederlands tak van de EGTA (European Guitar Teachers Association) ondergebracht in ons festival!

Enkele beroemde gitaristen die tijdens deze jubileum-editie te zien zijn:
Carlo Marchione, Fernando Espi, Judicael Perroy, Israel Golani, Trio 61 Strings, Edsart Udo de Haes en Marcel Coenen
Tot ziens in mei in Enschede!

mei
16
za
Dubbelconcert: Israel Goali en Judiciael Perroy @Twents Gitaarfestival @ Theater Concordia
mei 16 @ 20:00
Dubbelconcert: Israel Goali en Judiciael Perroy @Twents Gitaarfestival @ Theater Concordia | Enschede | Overijssel | Nederland

Israel Golani studeerde aan de universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn interesse voor historische tokkelinstrumenten leidde hem naar de renaissance-luit. Hij volgde masterclasses bij Hopkinson Smith en Nigel North. Vervolgens studeerde hij bij Fred Jacobs aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en bij Elisabeth Kenny aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij zich bekwaamde als theorbe-speler.

Israel werkte met diverse gerenommeerde orkesten samen, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Matthäus Passion), het Amsterdams Symfonie Orkest, het Barcelona Liceu Orkest (Pergolesi’s Stabat Mater) en het Koninklijke Vlaamse orkest De Filharmonie.

Judicael Perroy werd in 1973 geboren in Parijs. Op 7-jarige leeftijd begon hij met gitaarles bij Raymond Gratien. Op zijn 11de won hij zijn eerste prijs, gevolgd door een reeks overwinningen die culmineerde in het winnen van de GFA in 1997. Sindsdien geeft hij over de hele wereld concerten en masterclasses. Hij is een veelgevraagd gastdocent. Sinds 2011 is hij als docent verbonden aan het conservatorium van Lille.

aug
21
zo
“Er zit MUZIEK in SINT-KWINTEN-2016” (21ste editie) gitaarrecitals – Thema: “Fuga op de vlucht. Flarden van toen en nu…” @ Sint-Kwintenskerk Leuven
aug 21 @ 14:30
“Er zit MUZIEK in SINT-KWINTEN-2016” (21ste editie) gitaarrecitals - Thema: "Fuga op de vlucht. Flarden van toen en nu..." @ Sint-Kwintenskerk Leuven | Leuven | Vlaanderen | België

Dit jaar werd er voor het thema “Fuga op de vlucht. Flarden van nu en toen…” gekozen. Een thema dat trouwens zeer actueel is.

De vier verschillende en zeer verscheiden gitaarrecitals worden dit jaar rond het thema “vluchten” in al zijn vormen opgebouwd. Het wordt een mix van oude (fuga, e.a.) en hedendaagse muziek (volksmuziek, klassiek).
Vandaar dat elk programma werd samengesteld uit een “fuga” (muziekvorm), muziek ontstaan uit repressie met al dan niet het wegvluchten van de componisten uit het eigen land en muziek om de hectische realiteit te “ont-vluchten” en weg te dromen in tijdloze muziek.
Elke vorm van vluchten brengt echter een onvoorspelbare uitkomst waardoor het “toen” en het “nu” zich als flarden van herinneringen vermengen.

De toegangsprijs wordt bewust gratis gehouden omdat iedereen (zonder enig onderscheid) welkom is.

Deze editie kwam, zoals voorgaande jaren, tot stand in samenwerking met de parochie Sint-Kwinten en de gids Lambert Juveyns. Na elk recital geeft hij een interessante rondleiding, opgebouwd rond een bepaald thema.

Concerten op
1) op 10/07 om 14u30: uitzonderlijk GEEN RONDLEIDING
2) op 24/07 om 14u30: “Een Laatste Avondmaal” (thema rondleiding)
3) op 7/08 om 14u30: “van ’t Sestich in de Kwintenskerk” (thema rondleiding)
4) op 21/08 om 14u30: “Rituelen rond St-Quintinus” (thema rondleiding)

De volledige perstekst, evenals de programma’s, zijn terug te vinden op de website www.janwouters.be .

nov
24
vr
Brussels International Guitar Festival & Competitions @ Théâtre du Vaudeville
nov 24 @ 09:30 – nov 28 @ 22:45
Brussels International Guitar Festival & Competitions @ Théâtre du Vaudeville | Brussel | Brussel | België

De 12de editie, opgedragen aan de Vrijheden, van het Brussels International Guitar Festival & Competitions, het niet te missen evenement in de hoofdstad van Europa, waarop vele melomanen en in het bijzonder gitaarliefhebbers met spanning wachten, is in aankomst !

Deze echte « Brusselse Gitaar Fiesta », uniek in zijn soort, trekt een groot publiek en is er in de loop der jaren in geslaagd zich te profileren als één van de belangrijkste van Europa.

Het prachtige Théâtre du Vaudeville, gelegen in het kloppend hart van Brussel in de Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen, verwelkomt concerten, spektakels, master classes, een lezing, een tentoonstelling en niet te vergeten de finales van de nationale, de internationale en de compositie wedstrijden.

Klassieke, barok, Latijnse, moderne en hedendaagse muziek, Braziliaanse jazz, Flamencoshow… De talrijke facetten van het meest bespeelde instrument ter wereld komen tot volle waarde in het rijke en gevarieerde programma : sologitaar, duo, ensemble, gitaar met orkest, saxofoon, slagwerk, zang, viool…

Het festival is altijd op zoek naar iets nieuws en biedt het publiek de mogelijkheid kennis te maken met talrijke Belgische en wereldcreaties en premières. En eveneens de mogelijkheid te komen luisteren zowel naar beroemde gitaristen en luitisten uit België, Brazilië, Spanje, Hongarije, Frankrijk, Italië, Oostenrijk… als naar jonge artiesten die aan het begin van een veelbelovende carrière staan en voor wie het festival een springplank is.

De lichting 2023 brengt, door middel van een nieuwe tentoonstelling, een eerbetoon aan de Meesters Ilse & Nicolas Alfonso, die de eerste gitaarklassen openden in de Muziekacademies van België evenals die van het Conservatoire Royal de Bruxelles in 1965, en al doende de oprichters werden van de Belgische Gitaarschool.

En tenslotte zal het altijd zeer populaire « Gitaarbouwers & Exposanten Salon » zijn bezoekers verwelkomen in de schitterende tentoonstellingsgalerij gelegen onder het Théâtre du Vaudeville.

Meer dan ooit staat deze buitengewone editie, bestemd voor alle publiek, nieuwelingen of muziekkenners, in het teken van vreugde en emoties, van ontdekkingen en broederschap…

Hugues Navez
Stichtend voorzitter en artistiek directeur
Professor titularis van de Gitaarklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles