Gitaarkalender

Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?.  U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

apr
18
zo
Danse d’Eau – Four Times a Lady Guitar Quartet @ Conservatorium aan Zee
apr 18 @ 11:00 – apr 25 @ 23:59
Danse d'Eau - Four Times a Lady Guitar Quartet @ Conservatorium aan Zee | Oostende | Vlaanderen | België

Het is zover! Op 18 april nemen Leen, An, Willemijn en Lore de gitaren opnieuw ter hand. Laat je door dit vurige kwartet meevoeren naar warme zomeravonden. Droom weg bij adembenemende gitaarmuziek en dans op het ritme van de deinende golven!

Met Danse d’Eau heeft Four Times a Lady een nieuw programma klaar, dat heerlijk nazindert tot de zomer écht begint.

apr
24
za
José Manuel Dapena & Sara Rütten @ online
apr 24 @ 20:00

Zaterdag 24 april geeft de Spaanse gitarist José Manuel Dapena interactief concert via Zoom. Vanuit zijn studio in Santiago de Compostella speelt hij live bij jou thuis. Ver weg en toch dichtbij! Het voorprogramma verzorgt de jonge Nederlandse gitariste Sara Rütten. Stel tijdens het concert je vragen via de chatknop in Zoom. Na afloop beantwoorden beide gitaristen zoveel mogelijk vragen.

José Manuel Dapena debuteerde in 2008 in de Carnegie Hall. Zijn repertoire is bijzonder divers, variërend van Bach tot hedendaagse muziek. Dapena volgde lessen bij David Russell, die een grote invloed had op zijn opvatting van het instrument en schreef: “Hij is een uitstekende speler met een sterke warme toon, behendige techniek en is in staat om magie in de muzikale zinnen over te brengen.”

Sara Rütten kreeg na een van haar eerste gitaarlessen van Peter Thissen aan het Centrum van de Kunsten Eindhoven het huiswerk om op zoek te gaan naar de mooiste noot op de gitaar. Sindsdien is ze daar nooit meer mee gestopt. Momenteel studeert ze bij Gabriel Bianco aan het Conservatorium van Amsterdam. In de zomer van 2019 won ze de derde prijs in de jeugd categorie van het Concurso José Tomás Villa de Petrer in Spanje.

Reserveer je ticket voor slechts €9,95! Kijk je met meerderen, dan is het zeer welkom als je twee tickets afneemt. Je steunt daarmee de gitaristen én de voortgang van deze concerten. Voor tickets en verdere info: https://www.eventbrite.nl/e/143956272085

mei
5
wo
Witte vlinders @ OC coStA
mei 5 @ 19:30 – 21:00

Witte vlinders is een intiem muziektheater naar
het werk ‘Platero en ik’ van Juan Ramón Jiménez. De
klassieke gitariste Emma Wills (1998°) creëerde deze
voorstelling als afstudeerproject aan het Koninklijk
Conservatorium van Antwerpen.

Het verhaal vertelt de herinneringen van de schrijver aan zijn
geboortedorp Moguer, aan de ontmoetingen en omzwervingen met
zijn trouwe ezel Platero. Het duo beschrijft op een poëtische
manier de zorgeloosheid, de eenvoud en vergankelijkheid
van de ongerepte natuur en het leven in Andalusië. In Witte
vlinders wordt een selectie van de Spaanse gedichten verzoend met
klassieke muziek, Spaanse, Braziliaanse en Russische volksmuziek, Renaissance liederen, improvisatie, Schotse luitmuziek, zowel eigen arrangementen als originele composities.
Witte vlinders verbindt muziek, poëzie en film.

mei
23
zo
Por el Amor de Dios & Ruben Laureys – Online Concert @ Facebook/Youtube
mei 23 @ 20:00

vzw Gitaar, maar waar? presenteert:

Por el Amor de Dios
zondag 23 mei 2021 – 20u00 bij u in de huiskamer

 

Por el Amor de Dios is een gitaarensemble met een missie. Met een selectie aan zowel ontroerende als virtuoze composities uit het hele klassieke repertoire vertellen ze hun persoonlijk verhaal en slaan daarmee de brug  tussen klassieke melodieën en postmoderne muziek.

Hun  programma draagt de naam Klui•ze•naar en is een verzameling van meesterwerken die elk een uniek perspectief bieden op wat het betekent om zich vervreemd te voelen in de wereld. Aan bod komt muziek uit lang vervlogen tijden van
componisten die net dat ietsje anders waren, doorspekt met anekdotes over hoe het leven destijds niet zo veel anders was dan nu.

Verwacht een persoonlijk concert van een trio dat all-out gaat en u meesleept in de verlichting die klassieke muziek hen bracht!

Por el Amor de Dios bestaat uit Bart Venken, Karl Stroobant en Willem-Jan Lauwers.


voorprogramma door Ruben Laureys

Ruben Laureys voltooit zijn Master klassieke gitaar aan het Lemmensinstituut. Naast klassieke muziek is hij ook geïnteresseerd in jazz, bossa nova, popmuziek en vele andere muziekstijlen en componeert hij gitaarstukken en liederen met pianobegeleiding

Dit concert wordt gratis gestreamd op zondag 23 mei, 20u00
via ons YouTube en Facebook-kanaal.

Dit evenement wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.

mei
29
za
Guitar duo Elias/Cordas Online @ Edesche Concertzaal
mei 29 @ 20:00
Guitar duo Elias/Cordas Online @ Edesche Concertzaal | Ede | Gelderland | Nederland

Live stream concert, in de hoogste video en audio kwaliteit.
Gespeeld op 7 verschillende (historische) gitaren.
Weense Klassieken en Spaanse muziek rond het Adagio van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez.

Nathasja van Rosse & Alexandru Grecu @ online
mei 29 @ 20:00

Nathasja van Rosse sloot in 1999 haar masters af bij Zoran Dukic in Den Haag. Ook volgde ze masterclasses bij gitaarvirtuozen als David Russell, Alvaro Pierri, Pavel Steidl en Carlo Marchione. Van Rosse gaf recitals in Amerika, Canada, Duitsland, Turkije, Oostenrijk, Griekenland en uiteraard Nederland, maar niet eerder online. Van Rosse geeft op bezielende wijze leiding aan De Gitaaracademie.

Het voorprogramma van dit online concert (Zoom) wordt verzorgd door Alexandru Grecu uit Roemenië. Hij won maar liefst 80 prijzen bij zowel nationale als internationale festivals. Hij verzorgde het voorprogramma van een concert van Costas Cotsiolis. Grecu volgde masterclasses bij gitaristen als Marcin Dylla, Judicael Perroy, Alvaro Pierri, Costas Cotsiolis en Carlo Marchione. Momenteel studeert hij bij Gabriel Bianco aan het Conservatorium van Amsterdam.

Dit concert vindt realtime plaats en is dus niet vooraf opgenomen. Je komt bij de gitaristen thuis, dus dichterbij dan ooit! Stel tijdens het concert je vragen via de chat. Aan het eind van het concert beantwoorden de gitaristen zoveel mogelijk vragen.

Reserveer je ticket voor slechts €9,95! Kijk je met meerderen? Fijn als je twee tickets afneemt. Je steunt daarmee de gitaristen en de voortgang van deze gitaarconcerten.
https://www.eventbrite.nl/e/146878400249

mei
30
zo
Por el Amor de Dios & Elise Hermans – Online Concert @ Facebook/Youtube
mei 30 @ 20:00

vzw Gitaar, maar waar? presenteert:

Por el Amor de Dios
zondag 30 mei 2021 – 20u00, bij u in de huiskamer

 

Por el Amor de Dios is een gitaarensemble met een missie. Met een selectie aan zowel ontroerende als virtuoze composities uit het hele klassieke repertoire vertellen ze hun persoonlijk verhaal en slaan daarmee de brug  tussen klassieke melodieën en postmoderne muziek.

Hun  programma draagt de naam Kluizenaar en is een verzameling van meesterwerken die elk een uniek perspectief bieden op wat het betekent om zich vervreemd te voelen in de wereld. Aan bod komt muziek uit lang vervlogen tijden van
componisten die net dat ietsje anders waren, doorspekt met anekdotes over hoe het leven destijds niet zo veel anders was dan nu.

Verwacht een persoonlijk concert van een trio dat all-out gaat en u meesleept in de verlichting die klassieke muziek hen bracht!

Por el Amor de Dios bestaat uit Bart Venken, Karl Stroobant en Willem-Jan Lauwers.

voorprogramma door Elise Hermans

Elise Hermans studeerde af aan het Lemmensinstituut met een passie voor muziek uit de vroege 19e en 20e eeuw, twee gouden periodes in de Klassieke gitaarmuziek. In dit concert brengt ze hommage aan beide stijlperiodes met een poetisch repertoire van Mompou, Sainz de la Maza en eigen werk.

Dit concert wordt gratis gestreamd op zondag 30 mei, 20u00
via ons YouTube en Facebook-kanaal.


Dit evenement wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.

jun
26
za
Stefan Schmitz (DE) & Laura Rouy (FR) @ online - Zoom
jun 26 @ 20:00

VOORPROGRAMMA
De Franse gitariste Laura Rouy (1998) kreeg op 6-jarige leeftijd har eerste gitaarlessen van haar vader, een jazz-gitarist. Ze studeert momenteel aan het conservatorium van Amsterdam bij Gabriel Bianco. Ze won verschillende concoursen in Frankrijk. Samen met haar vader en zus speelt ze in een trio. Ze delen de passie voor Latin muziek.

HOOFDPROGRAMMA
De Duitse topgitarist Stefan Schmitz (1976) werd in september 2020 getroffen door een hersenbloeding. Dit online concert is zijn eerste optreden sindsdien. Schmitz rondde zijn Master studie in Maastricht bij Carlo Marchione af met de hoogst mogelijke score van 10 punten. Hij won diverse prijzen bij internationale concoursen in o.a. Italië, Tsjechië en Duitsland. Er zijn drie CD’s en een DVD van hem verschenen. Zijn vele concerten in Europa resulteerden in uitnodigingen voor concerten in Brazilië en Japan.

jul
8
do
Festival Musique @ Anido Gitaarduo speelt 2 'minimal' composities
jul 8 – jul 10 hele dag
Festival Musique @ Anido Gitaarduo speelt 2 'minimal' composities | Almere | Flevoland | Nederland

Tijdens Festival Musique te Almere (NL) speelt op za 10 juli 2021 tussen 14:00 – 15:15 het Anido Gitaarduo
Annette Kruisbrink, gerenommeerd componiste en Arlette Ruelens, beeldend kunstenares spelen al jaren samen als gitaarduo. Krachtig en expressief. Vandaag meditatief minimal.

Het Anido Gitaarduo brengt twee ‘minimal’ werken van Annette Kruisbrink: Toccata a due. En Hūxī, opgedragen aan alle Covid-19-slachtoffers.

jul
24
za
RAAS in concert: Évocacion! @ Belgaleiro
jul 24 @ 20:00
RAAS in concert: Évocacion! @ Belgaleiro | Leuven | Vlaanderen | België

Stormen, zoeven en vliegen zijn drie synoniemen voor razen. RAAS staat voor een viool-gitaar duo dat wil verrassen: Een klassiek duo met een hoek af. RAAS wilt de luisteraar energie, enthousiasme en schoonheid meegeven op hun eigenzinnige manier.

Evocación staat voor een herinnering aan het verleden, een oproeping. We willen het publiek brengen naar het gevoel, de geur en de sfeer van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Centraal staat het volkse karakter dat door melancholische melodieën, vurige tempo’s en opzwepende ritmes ter ore komt.

We brengen klassiekers van Piazzolla en De Falla, maar ook werken van Merlin en Cartola. We hopen het alledaagse even te breken en u mee te nemen op ons zomerbriesje!