Welkom op de website van vzw, Gitaar, maar waar?. U vindt hier een gitaarkalender voor België en Nederland, een blog met onze activiteiten ten voordele van jong gitaartalent én een overzicht van gitaarbouwers uit BE en NL. Iedereen kan gratis een bouwer aan de lijst of een evenement aan de kalender toevoegen.

De 12de editie, opgedragen aan de Vrijheden, van het Brussels International Guitar Festival & Competitions, het niet te missen evenement in de hoofdstad van Europa, waarop vele melomanen en in het bijzonder gitaarliefhebbers met spanning wachten, is in aankomst !
Deze echte « Brusselse Gitaar Fiesta », uniek in zijn soort, trekt een groot publiek en is er in de loop der jaren in geslaagd zich te profileren als één van de belangrijkste van Europa.
Het prachtige Théâtre du Vaudeville, gelegen in het kloppend hart van Brussel in de Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen, verwelkomt concerten, spektakels, master classes, een lezing, een tentoonstelling en niet te vergeten de finales van de nationale, de internationale en de compositie wedstrijden.
Klassieke, barok, Latijnse, moderne en hedendaagse muziek, Braziliaanse jazz, Flamencoshow… De talrijke facetten van het meest bespeelde instrument ter wereld komen tot volle waarde in het rijke en gevarieerde programma : sologitaar, duo, ensemble, gitaar met orkest, saxofoon, slagwerk, zang, viool…
Het festival is altijd op zoek naar iets nieuws en biedt het publiek de mogelijkheid kennis te maken met talrijke Belgische en wereldcreaties en premières. En eveneens de mogelijkheid te komen luisteren zowel naar beroemde gitaristen en luitisten uit België, Brazilië, Spanje, Hongarije, Frankrijk, Italië, Oostenrijk… als naar jonge artiesten die aan het begin van een veelbelovende carrière staan en voor wie het festival een springplank is.
De lichting 2023 brengt, door middel van een nieuwe tentoonstelling, een eerbetoon aan de Meesters Ilse & Nicolas Alfonso, die de eerste gitaarklassen openden in de Muziekacademies van België evenals die van het Conservatoire Royal de Bruxelles in 1965, en al doende de oprichters werden van de Belgische Gitaarschool.
En tenslotte zal het altijd zeer populaire « Gitaarbouwers & Exposanten Salon » zijn bezoekers verwelkomen in de schitterende tentoonstellingsgalerij gelegen onder het Théâtre du Vaudeville.
Meer dan ooit staat deze buitengewone editie, bestemd voor alle publiek, nieuwelingen of muziekkenners, in het teken van vreugde en emoties, van ontdekkingen en broederschap…
Hugues Navez
Stichtend voorzitter en artistiek directeur
Professor titularis van de Gitaarklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles
Deze tentoonstelling schetst, met behulp van buitengewone documenten en archieven, het leven en werk van het legendarische koppel dat Ilse et Nicolas Alfonso, zowel op het podium als in het leven vormde. Deze gitaarvirtuozen werden bejubeld op de grootste internationale podia en namen talrijke albums op, solo of samen. De vermaarde pedagogen openden de eerste gitaarklassen in de Muziekacademies van België en hebben in 1965, met de steun van H.M. Koningin Elisabeth van België, de gitaarklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles gecreëerd en kunnen worden beschouwd als de wezenlijke oprichters van de Belgische School van de gitaar.
Adriaan Lauwers en Emma Wills.
In 1714 brengt de Spaanse barokgitarist Santiago de Murcia een nieuw boek op de markt. Het is een how-to-boek dat leert hoe je iemand kan begeleiden op gitaar. Hij laat het echter niet drukken op het Iberisch schiereiland maar hier, in Antwerpen. Dat hoorde op dat moment bij de Spaanse of Zuidelijke Nederlanden. Of Santiago zelf ooit in Antwerpen is geweest, daar hebben we het raden naar, maar in later werk van hem vinden we kopieën van stukken die enkel hier bekend waren. Een hommage aan Señor de Murcia (en al wat Spaans is) op bezoek bij de Sinjoren.
Vervoeg ons voor een magische avond. Het optreden wordt live opgenomen, een steun die wij willen bieden aan de muzikanten om hun portfolio verder uit te breiden en hun carrière een boost te geven.

Het altijd zeer populaire « Gitaarbouwers & Exposanten Salon » zal zijn bezoekers verwelkomen in de schitterende tentoonstellingsgalerij gelegen onder het Théâtre du Vaudeville.
Met Gust den Aantrekker (BE), Steven Den Toom Luthier (NL), Julien Lebrun (FR), Lara Seidel (BE), Mark Peirelinck (BE/FR), Martin Šuk (CZ), etc.

De, maximaal zes, finalisten van de internationale wedstrijd zullen elk een recital van vijfentwintig minuten brengen en worden beoordeeld door de leden van de Jury, samengesteld uit nationale en internationale artiesten. Deze finale zal worden gevolgd door de proclamatie van de resultaten en de ceremonie van de prijsuitreiking.

Deze nieuwe internationale compositiewedstrijd, die werd uitgeschreven in 2021 ter gelegenheid van de 20e verjaardag van het overlijden van Nicolas Alfonso, heeft tot doel het gitaarrepertoire te verrijken. De namen van de Laureaten, maximaal drie, zullen worden bekendgemaakt na deliberatie door de Jury, die bestaat uit persoonlijkheden uit de Belgische en internationale kunstenaarswereld. De bekendmaking van de resultaten zal worden gevolgd door de prijsuitreiking.

Verschillende artiesten en pedagogen van het Brussels International Guitar Festival & Competitions zullen hun muzikale ervaring en interpretatieve advies geven aan de studenten, toekomstige professionals, van de klas gitaar van het Conservatoire Royal de Bruxelles, onder de vorm van master classes open voor het publiek…

> Ensemble de Guitares de l’Académie d’Uccle (België) onder leiding van Camille Plá
Haendel, Tárrega, Wanders
> Ensemble de Guitares du Conservatoire de Ciney (België) onder leiding van Romain Larue
Bonfà, Mexicaanse melodie, Wanders
> Ensemble de Guitares de l’Académie de Braine-l’Alleud (België) onder leiding van Thomas Vanin
Sakamoto, Linda, Wanders
> Duo Jonathan Patte & Corentin Schlegel, gitaren (België/Frankrijk)
Beiden afgestudeerd (Master) aan de gitaarklas van het Conservatoire Royal de Bruxelles
« Guitar Hits »
Granados, de Falla, Rodrigo
Lezing in het Frans
De buitengewone uitgeverijactiviteit en de nieuwe druktechnieken die zich sinds het einde van de twintigste eeuw hebben ontwikkeld, zorgen ervoor dat gitaristen nu toegang hebben tot talloze uitgaven van het oude en moderne repertoire, ook al is dit nog auteursrechtelijk beschermd. Het web biedt een groot aantal edities, waarvan sommige niet op papier beschikbaar zijn. « Welke partituur u moet kiezen en volgens welke criteria » zal het thema van deze lezing zijn.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.